Kadınlara nazaran erkeklerde çok daha fazla görülen bir şikayettir. Günümüzde engel olabilmek adına üretilmiş olan bilimsel ilaçlar ve cerrahi müdahaleler bulunabilmektedir. Kadınların saçlarının zayıflaması ve dökülmesi de yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir.
Saç dökülmesi problemi vitamin eksikliği gibi sorunlardan dolayı kalıcı ve geçici olarak görülebilmektedir. Saç dökülmesinin durdurulması ve çözüme kavuşturulabilmesi için öncelikle dökülmeye sebep olan faktörün tespit edilmesi gerekir. Yazımızın devamında saç dökülmesinin sebeplerini ele alacağız.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Her 3 erkekten 2’si 60 yaş itibariyle saç dökülmesine maruz kalır, bunun sebebi erkek tipi saç dökülmesi olarak isimlendirilir. Bu tipte ki saç dökülmelerinde hormonlar ve genler sebeptir. Saçların tekrar çıkarılması zor olan bir türdür fakat saç ekimi gibi çözüm üretilebilir.
Erkek tipi saç dökülmelerine kadınlarda maruz kalabilir. Onlarda tepe ya da ense noktası değil, saç ayrımı kısımlarında saç incelmeleri görüldüğü gibi, dökülmeler açıkça belli olur.
Kadınlık hormonları
Hamilelikte kadınların hormonlardan etkilenmesi gibi, doğum kontrol haplarının kullanımının bırakılması da dökülmelere sebebiyet verebilmektedir. Bu durum menopoz döneminde ki kadınlarda da sıkça görülebilmektedir. Bu döneme giren kadınların bir çoğunda meydana gelen hormonal değişiklikler saç dökülmelerine yol açabilmektedir.
Stres
Herhangi bir travma, kaza, hastalık veya ameliyat geçici saç dökülmelerine yol açabilmektedir. Saçın insan hayatında bir yaşam döngüsü vardır. Uzar, bekler, renk değiştirir ve dökülür. Kişiler aşırı stresli dönemlere maruz kaldığında bu döngü akışı bozularak saç teli dökülmesi evresine girebilir. Fiziksel travmalar ile 3-6 ay içerisinde bariz bir şekilde farkedilebilen saç dökülmeleri oluşur. Fakat dökülmelere bu sebebe bağlıysa stres, üzüntü ya da benzer travmalar ortadan kaldırıldığında büyük ihtimalle sorun da ortadan kalkacak ve saçlar tekrar eski haline kavuşabilecektir.
Yalnızca fiziksel değil duygusal streste saç dökülmelerine sebep olabilir. Fakat fiziksel stresten çok daha az karşılaşılan bir durumdur. Boşanma, bir yakının vefat etmesi, iflas ya da benzeri durumlarda karşılaşılabilir. Saçlar dökülmeye yatkın durumdaysa, söz konusu bu durumlar süreci hızlandırabilir. Stres insan hayatında yalnızca saç konusunda değil, bir çok durumda kişiyi güç durumlara sokabilen bir faktördür ve ortadan kaldırılması büyük ölçüde avantaj sağlayacaktır.
Kansızlık
Demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kansızlık, ortadan kaldırılması çok kolay bir problemdir. Oluşan kansızlık ile halsizlik, baş ağrısı, soluk cilt, el ve ayak soğukluğu gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Başvurulan doktor isteyeceği test doğrultusunda demir takviyesi yapabilir ve sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilmektedir.
Hamilelik
Hamilelik döneminde yaşanılan hormonal değişimler ile saç dökülmeleri ortaya çıkabilir. Fakat daha çok doğumdan sonra meydana gelmektedir. Fakat çoğunlukla bir süre sonra saçların tekrar eski halini aldığı gözlemlenmiştir.
Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu kadınlık ve erkeklik hormanlarında görülen dengesizliktir. Androjen ismi verilen hormonların fazlası yumurtalık kistlerine, kilo kaybına, regl döngüsünde değişikliklere ve saçların zayıflamasına sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların tedavi edilerek, hormon dengesizliğinin giderilmesi ile vücutta meydana gelen olumsuzluklar olumlu yöne doğru gidebilmektedir.
Hipotiroidi
Tiroid bezinin yetersiz çalıştığı duruma hipotiroidi ismi verilir. Tiroid bezi tüm vücut için oldukça ciddiyet gerektiren hormonlar üretmektedir. Bu hormonların eksikliğinde saç dökülmesi sorununu tetikler. Hipotiroidi sorununuzun mevcut olup olmadığını tecrübeli ve uzman bir hekime başvurarak öğrenmeniz mümkündür. Böyle bir durum mevcut ise doktorun reçete edeceği ilaçlar ile hormon seviyeniz normale dönecek, böylece saçlarınızda eski halini alacaktır.
A Vitaminin Fazla Bulunması
A vitamini içermekte olan ilaç ya da farklı gıdaların fazla alınması durumunda saç dökülmeleri meydana gelebilmektedir. Fakat bu tipte ki saç dökülmeleri de gerekli önlem alındığında geriye döndürülebilmektedir. A vitamini düzeyi normale döndüğünde, saçlar eski sağlığında uzamaya devam etmektedir.
B Vitamini Eksikliği
Balık, et, çeşitli B vitamini sağlayan meyve sebzeler tüketildiğinde saçlar da beslenecek ve böylece dökülmeler önüne geçilebilir bir durum alacaktır.
Protein Eksikliği
Protein içermeyen gıdalar ile besleniyorsanız, vücut kendi kendine protein elde etmek için saç uzamasını kesmektedir. Protein eksikliği söz konusu olduktan 2-3 ay sonra saç dökülmeleri oluşacaktır. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için balık, yumurta, et ve benzeri protein yönünden zengin gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Et tüketemeyen bir birey bunun yerine kabuklu yemiş, tahıl, baklagil ve fasulye gibi gıdaları tüketebilmektedir.
Bağışıklık sistemi
Vücudun koruma mekanizması olarak bilinen bağışıklık sistemi bilinmeyen nedenlerden dolayı kendi kendine saldırıya geçebilmektedir. Bu durumda ise saçkıran ismi verilen bölgesel saç dökülmeleri meydana gelir. Bu dökülmeler daha çok bozuk para şeklinde tek bir yerde olabildiği gibi, bir çok bölgede de ortaya çıkabilir. saçkıran tedavisi için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Saçkıran hakkında ki detaylar için saçkıran neden olur sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Ani Yaşanan Kilo Kaybı
Ani yaşanılan kilo kayıpları fiziksel bir travma olarak görülür. Kilo vermek her ne kadar sağlık için olumlu bir faktör olsa da, hızlı ve ani şekilde vermek saç dökülmesi ve diğer sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Bilinçsiz olarak yapılan diyetlerde yaşanılan ani kilo kayıpları vücudu strese sokarak vitamin ve mineral eksikliklerine sebep olmaktadır. Bu sorunların tümü saç dökülmelerine yol açan durumlardır.
Bazı İlaçların Kullanımı
İnsanlar hayatı boyunca bir çok sorun ya da hastalık için ilaç kullanabilmektedir. Özellikle kan inceltici olan kanser, tansiyon, kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar veya cilt hastalıklarında kullanılan ilaçlar yan etki yaparak saç dökülmesi oluşumuna neden olabilir. Fakat bu hastalıklar için kullanılan ilaçların tümünde aynı yan etki var demek yanlış olur. Eğer saç dökülmesi yaşıyor ve bu tarz ilaç kullanıyorsanız doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu sayede ilacınıza alternatif bir ilaç varsa yine doktor tavsiyesi ile farklı bir ilaç kullanmaya başlayabilirsiniz. Asla saç dökülmeniz var diye kullanmakta olduğunuz ilacı kendi kendinize kesmeyin.
Saç Bakımı ve Şekillendirme
Saçlarınızı çok seviyor ve sürekli uğraşıyorsanız saç dökülmelerine maruz kalabilirsiniz. Şöyle ki yıllarca saçınızı değişik renklerde boyuyor, sıkı bir şekilde topluyor, sıkı örgüler tercih ediyor, ya da sürekli olarak fön uyguluyorsanız sizin saç dökülmesi sorununa maruz kalmanız muhtemeldir. Eğer bu tarz bir soruna maruz kaldıysanız saçınızı bir süre rahat ve serbest bırakmalısınız. Bunun dışında saça uygulanan ütü veya maşa gibi sıcak uygulamalarda ciddi anlamda saça zarar verebilmektedir.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bu sorun için cildiye yani dermatoloji bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Randevu sayfalarında seçeceğiniz seçeneklerde “Deri ve Zührevi Hastalıklar” olarak da yer alabilmektedir. Eğer özel bir kurum ya da muayeneye gideceksiniz hekimin, dermatolog olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.